Jadalne nasiona konopi to bardzo bogaty w składniki odżywcze suplement diety, który stosowano jeszcze w czasach starożytności na całym świecie. Powodów jest kilka:
- po pierwsze, konopie rosną praktycznie wszędzie, przystosowując się do każdych warunków uprawy;
- po drugie, uprawa konopi wzbogaca, a nie wycieńcza glebę (przed okresem prohibicji pola konopne były bardzo powszechne);
- po trzecie, regularne spożycie nasion konopi nie tylko wspiera odporność, a nawet łagodzi objawy niektórych poważnych dolegliwości.
![](https://seedweed.pl/wp-content/uploads/2023/11/diet-1024x207.png)
Wartość spożywcza i właściwości lecznicze
Nasiona konopi zawierają tłuszcze roślinne omega-3 i omega-6. Te substancje przetwarzają cholesterol w nieszkodliwy tłuszcz, który naturalnie się wchłania w organizmie. Ten proces chroni nasz układ sercowo-naczyniowy przed zakrzepami, zawałem i udarami, co może znacznie wpłynąć na długość i jakość życia.
Konopie spożywcze są również bogate w fosfor, magnez, wapń, miedź, mangan, cynk, sód, potas i żelazo oraz witaminy B1, B2, B5, B6, B9, E, A i PP. Zawartość błonnika powoduje łagodne działanie przeczyszczające nasion, co pozytywnie wpływa na pracę jelit. Błonnik dodatkowo spowalnia wchłanianie szybkich węglowodanów w jelicie, dzięki czemu zapobiega rozwoju cukrzycy i otyłości. Nasiona konopne poprawiają apetyt i wspierają trawienie, działając żółciopędnie i hepatoprotekcyjnie. Ponadto, wspomagają rozwój rosnącego organizmu i przyrost masy mięśniowej oraz redukują stres.
Ziarna konopi stanowią ważny produkt w diecie wegetariańskiej i wegańskiej ze względu na wysoką zawartość globuliny, roślinnego białka, które niemal w 100% jest identyczne z białkowym składnikiem ludzkiej krwi. Nasiona zawierają również 18 aminokwasów, z których 9 jest niezbędnych dla naszego organizmu.